Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Maandag 22 December 2021

    Mijn bilgepomp werkt niet!

    Wat veel watersporters betreft, is ten minste één bilgepomp een must aan boord van elke boot. (een bilgepomp is in de meeste gevallen ook wettelijk verplicht). Voor grotere boten met meerdere compartimenten kunnen zelfs meerdere bilgepompen nodig zijn.


    Het primaire doel van een lenspomp is simpelweg om water van de laaggelegen en moeilijk bereikbare plekken in uw bilge terug naar de buitenkant van uw boot te verplaatsen. Ze zijn vooral cruciaal in situaties waarin een boot te water gaat, maar mogen nooit worden aangezien als een tijdelijke oplossing voor een schip met schade aan de romp.


    Fabrikanten zoals Johnson, SeaFlo, Whale, Rule en Jabsco hebben zich gevestigd als marktleiders als het gaat om bilgepompen, en de kwaliteit van hun producten heeft geleid tot uitzonderlijke prestaties en duurzaamheid. Natuurlijk kan het gebeuren dat een bilgepomnp storing geeft. Maar voordat je jouw oude pomp overboord gooit en geld uitgeeft voor een nieuwe, is het de moeite waard om te onthouden dat veel problemen met een bilgepomp goed op te lossen zijn.


    Waarom worden bilgepompen meestal vervangen maar is misschien helemaal niet nodig:

    • De pomp heeft stroom maar pompt geen water en schakelt zichzelf met tussenpozen in en uit.
    • De pomp heeft stroom en water in de bilge, maar de pomp kan het water niet verplaatsen.


    Dergelijke symptomen kunnen inderdaad wijzen op een probleem, maar de echte oorzaak is meestal iets heel kleins.


    Controleer als eerste of de bilgepomp correct is geïnstalleerd.

    Bij het installeren van een lenspomp is het belangrijk dat de afvoerslang altijd geleidelijk afloopt zonder knikken of dalen. Onnodige lussen en verzakkingen kunnen luchtsluizen veroorzaken, wat een effectieve werking van de lenspomp in de weg staat.


    Het gebruik van een geventileerde ontluchtingsbocht met een terugslagklep in de afvoerslang wordt ook aanbevolen om terugstroming van water te voorkomen. De lus moet hoog genoeg worden gemonteerd om ervoor te zorgen dat deze zich altijd boven de hellende waterlijn bevindt, hoewel niet zo hoog dat er operationele problemen voor de pomp zelf ontstaan. De meeste nieuwe lenspompen worden geleverd met een paar uitlaatfittingen en ellebogen van verschillende afmetingen, zodat u de optimale route van de uitlaatslang kunt bereiken.


    Controleer de bedrading van de bilgepomp

    Een andere eenvoudige verklaring voor een defecte lenspomp is een slordig bedradingswerk. Voor de extra paar minuten die nodig zijn om een ​​lenspomp (of wat dan ook) te installeren, is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat uw bedrading in orde is. 

    Zelfvulkaniserend-tape is een ander briljant product voor het maken van schone, veilige en betrouwbare draadverbindingen. Het is zelfhechtend en perfect voor het repareren van lekkende slangen en het waterdicht maken van elektrische componenten, zelfs bij extreme temperaturen. Standaard PVC-tape kan tijdelijk werken, maar wordt een nutteloos gevaar als het om boten gaat. Zodra de lijm het begeeft, valt de tape weg, waardoor delicate draden worden blootgesteld aan de ontberingen van het mariene milieu.


    Als preventieve maatregelen te weinig lijken, kunnen gecorrodeerde draden vaak worden ingekort en schoongemaakt om hun oude glorie te herstellen.


    Controleer of uw lenspomp verstopt is

    De meeste lenspompen worden geleverd met een zeef om vreemde brokken op te vangen voordat ze de waaier kunnen hinderen. Dit kan van alles zijn, maar een terugkerende boosdoener lijkt kleine restanten van algen te zijn. Als algemene regel geldt dat als u denkt dat uw pomp kapot is of niet werkt zoals het hoort, eerst moet worden gezocht naar een vervuilde waaier of afval in de pomp.


    Als je vragen hebt over bilgepompen of als u niet zeker weet welke voor jou geschikt is, neem dan contact op met onze klantenservice op 0418-514018 of [email protected].

    Tips en tricks voor uw boot

    Recente artikelen

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »